Vender – Svenska

Storbritannien tjänar mycket på sina invandrare, är slutsatserna i en ny forskar­rapport. Immigranterna betalar mer till statskassan än de tar ut och är dessutom mer hög­utbildade än britterna.

Invandringen är den stora politiska frågan i Storbritannien och bidrog till att EU-fientliga Ukip blev största parti vid valet till EU-parlamentet i våras. I takt med Ukips framgångar har tonläget gentemot immigranter skärpts från andra partier.

Premiärminister David Cameron har flera gånger talat om att stoppa vad han kallar ”välfärdsturismen” och har kritiserat dåvarande ­Labourregeringen för att man 2004 lät invånare från nya EU-länder fritt flytta till Storbritannien.

En studie från University College London, som publiceras i The Economic Journal i dag, visar att immigranter som grupp inte är välfärdsturister. Tvärtom, mellan 2001 och 2011 bidrog de med över 20 miljarder pund (nästan 240 miljarder kronor) netto till statskassan. Dessutom importerade de sina utbildningar, vilket sparade 80 miljarder kronor för staten.

– Immigranterna som kommer till Storbritannien är särskilt hög­utbildade. Det gör att de bidrar mer till landet än vad lägre utbildade migranter gör i andra länder, säger professor Christian Dustmann vid University College London.

Han tror att det beror på att den brittiska arbetsmarknaden har varit öppen och jämför med Tyskland, som inte öppnade sin arbetsmarknad på samma sätt när tio nya länder blev EU-medlemmar 2004.

Immigranter från dessa tio länder, bland annat Polen och baltstaterna, har högre sysselsättningsgrad än de som kommer från ”gamla” EU-länder.

– Det beror på att de kommer hit för att arbeta. Från de andra länderna är det förmodligen fler som studerar, är hemma med barn eller kanske inte hittar jobb, säger Christian Dustmann.

Anledningen att han och kollegan Tommaso Frattini gjort studien är att de anser att debatten om invandring grundar sig för mycket på ”anekdoter”.

– Visst missbrukas välfärdssystemet, men det är viktig att sätta den informationen i rätt sammanhang. För brittiska regeringen visar dessa siffror att immigranterna tydligt är en nettobetalare till statskassan, säger Christian Dustmann.

Han vill inte kommentera uttalanden som kommit från David Cameron.

– Jag har inte sett någon forskningsrapport därifrån, säger Christian Dustmann.

Tidigare studier som han gjort av immigranter har kritiserats för att blanda ihop ”tyska ingenjörer och franska modedesigner med lågav­lönade östeuropéer”. Därför är migranterna uppdelade i gamla och nya EU-länder i denna rapport.
[google-translator]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.